2014/08/20-21 Weissmies

Když už jedeme na týden do Walliských Alp, byl by hřích nevylézt na nějaký větší kopec, řekli jsme si před týdenní dovolenou ve Švýcarsku. Volba padla na Weissmies (4023 m) a jeho přechod. Po diskuzi volíme cestu nahoru JV hřebenem přes Almagellerhütte a sestup klasickou cestou po ledovci na Hohsaas. Nemusíme tak jít stejnou cestou nahoru i dolů a celá tůra bude rozmanitější.

Ve středu odpoledne vyrážíme, jedno auto necháváme u lanovky v Saas-Grundu a druhým jedeme až do Saas-Almagell, odkud začínáme výstup na Almagellerhütte (2896 m), která leží o víc jak 1000 výškových metrů výš. Počasí není nic moc, nad Saastalským údolím se válí mraky a na dohled od chaty dokonce začíná poletovat sníh. K tomu je hnusná vlezlá zima, počasí dneska moc vrcholově nevypadá. To se ale do rána změní…

Budíček je před pátou ranní. Letmý pohled do mrazivého rána ukazuje, že obloha je úplně bez mráčku, paráda. Předpověď vychází do puntíku. V pět už sedíme u snídaně, ale moc nechvátáme, nechce se nám šlapat potmě s čelovkama. Vyrážíme z chaty jako téměř poslední po šesté hodině, kdy je sice ještě šero, ale už je vidět. Cesta nejprve stoupá do sedla Zwischbergenpass (3268 m), odkud začíná další a strmější stoupání přes velká sněhová pole. Nazouváme tedy mačky, ale zatím se nenavazujeme. Po sněhových pasážích mačky musíme sundat a nastupujeme na skalnatý JV hřeben, kterým se lehkým, ale dlouhým lezením dostáváme prakticky až pod vrchol. Na firnovém platu opět nasazujeme mačky, tentokrát se už i navazujeme na lano a přes úzký vrcholový hřeben se za chvíli dostáváme až na vrchol Weissmiesu (4023 m). Je zhruba 10:30. Ač jsme z chaty odcházeli mezi posledními, na vrchol rozhodně poslední nepřicházíme. Od rána, kdy jsme vyrazili z chaty, máme naprosto luxusní výhledy, počasí je nádherné.

Z vrcholu sestupujeme klasickou cestou po ledovci, trvá to něco přes dvě hodiny. V horních pasážích si sestup užívám, ledovec je monumentální, výhledy parádní. Níže nás potom čeká několik nepříjemných míst, kdy je ve strmé pasáži potřeba projít pod ledovými převisy a překročit několik trhlin. Úplně dole už je ledovec děravý  jako řešeto, cesta v podstatě kličkuje mezi trhlinami. Z ledovce sestupujeme na kamenitou cestu, balíme všechny cajky do batohů a vyrážíme k horní stanici lanovky na Hohsaas. Cestou jen žasneme, kde se tu vzalo tolik ortodoxních Židů… Šlapat dalších 1500 výškových metrů do údolí se nám nechce, tak oželíme 26 CHF a pěkně v pohodlí jedeme lanovkou dolů do Saas-Grundu, kde už na nás čeká auto.

Užitečné odkazy:

Almagellerhütte     http://www.almagellerhuette.ch/

Výstup na Weissmies     http://www.supervht.com/Weissmies.text.htm

Počasí v oblasti     http://www.bergfex.ch/sommer/hohsaas-saas-grund/wetter/

Napsat komentář